Pagini favorite
Caută optician
  • Blog
  • Un ghid simplu în terminologia vederii
Bine de știut | 23. Martie 2020

Un ghid simplu în terminologia vederii

Miopia

Miopia este o afecțiune a ochiului în care obiectele aflate în apropiere sunt văzute clar, dar cele aflate la distanță se văd în ceață. Miopia este cauzată fie de lungimea prea mare a globului ocular, fie de curbura prea mare. În ambele cazuri acest lucru presupune că razele de lumină care pătrund în ochi se focalizează înaintea retinei și nu pe retină, fiind necesară o pereche de ochelari pentru distanță pentru corecta vederea încețoșată.

Hipermetropia

La hipermetropie, obiectele aflate la distanță se văd clar, dar cele aflate în apropiere se văd în ceață. Apare când globul ocular este prea scurt sau există un deficit de convergență, ceea ce face ca imaginea obiectelor să se formeze în spatele retinei și nu pe retină. Ochiul este capabil să compenseze într-o oarecare măsură acest lucru, mai ales în prima parte a vieții. Când hipermetropia se agravează și apar efecte secundare, cum ar fi amețeli sau dureri de cap, poate fi remediată cu succes prin purtatea unei perechi de ochelari unifocale.

Dioptrie

Dioptria este unitatea de măsură pentru, sau valoarea, puterea de refracție a unui sistem optic, cum ar fi lentilele pentru ochelari.
Lentilele pentru ochelari care corectează miopia au valori cu „-”, în timp ce lentilele care corectează hipermotropia sau presbiopia au valori cu „+”.
Cu cât dioptriile sunt mai mari, cu atât este mai gravă afecțiunea ochiului și lentilele pentru ochelari sunt mai groase.

Astigmatism cornean

Astigmatismul presupune o deformare a corneei. În cazul astigmatismului vederea poate fi neclară la toate distanțele. Astigmatismul este însoțit de cele mai multe ori și de alte afecțiuni ale ochiului, cum ar fi miopia sau hipermetropia, și poate fi corectat prin purtarea de ochelari cu lentile cilindrice.

Presbiopia

Presbiopia afectează cea mai mare parte a populației odată cu înaintarea în vârstă. Acest lucru înseamnă că, după vârsta de 40 de ani, cristalinul îți pierde din elasticitate. Devine din ce în ce mai greu să vedem la aproape și să trecem de la vederea la aproape la cea la distanță. Pierderea naturală a abilității de a focaliza poate fi corectată purtând ochelari pentru citit, sau și mai bine, ochelari cu lentile multifocale.